VOIP Server/Algemeen

Uit Limesco Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Als je kiest voor een DIY-abbo heb je een VOIP Server nodig. Op deze pagina staan enkele tips die onafhankelijk van de gekozen software zijn.

Voorbereiding

Server Hardware

In het algemeen is niet erg veel performance nodig. Zeker als je het alleen voor jezelf gaat gebruiken en dus niet veel gesprekken tegelijkertijd verwerkt moeten worden. Je zou dus kunnen denken aan een oude computer of embedded hardware (Beagleboard, Raspberry Pi, ALIX, ...). Een VPS (virtual private server) die minder dan 15 euro per maand kost is meestal ook voldoende.

Server Locatie

Het is mogelijk de server thuis aan te sluiten op je breedband internet verbinding. Dit heeft wel enkele nadelen. Het belangrijkste is dat er typisch een NAT-Router/Firewall tussen zit. Daar moet je rekening mee houden dat het ip adres van de server niet het ip adres is waarop de server extern bereikbaar is. Tevens moet je rekening houden met zaken als stroomuitval en dynamische wijziging van ip adres. Een VPS is dan vaak een betere oplossing omdat in het datacenter zaken als redundantie voor je geregeld zijn.

DNS

Om makkelijk naar een andere server te verhuizen is het handiger om een hostname ipv ip adres te gebruiken. Zorg dus dat je een (sub-)domein hebt waarvan je controle over de zone file hebt en definieer een A-Record voor je voip server.

Security (server)

Hou er rekening mee dat zodra je een sip server aan het internet hangt. Er ook diverse ongewenste clients verbinding proberen te maken. Er zal bijvoorbeeld geprobeerd worden of aanmelden met de default accounts/passwords werkt. Of eventueel zelfs een brute force om een wachtwoord te kraken. Zorg dus voor sterke wachtwoorden en gebruik software zoals fail2ban om verbindingen te blokkeren als er meer dan X keer met een verkeerd wachtwoord wordt aangemeld.

Nummerplan

Met name op de VS gerichte software gebruikt een standaard nummerplan dat in Europa niet handig is. Bijvoorbeeld doordat interne toestellen met een 1 beginnen. In Nederland worden nummers beginnend met 1 gebruikt voor speciale doeleinden (denk aan 112). Daarom is het handig om je eigen toestelnummers met een ander nummer te laten beginnen. Op acm.nl kun je opzoeken welke nummers uitgegeven zijn, inclusief waarmee abonneenummers binnen een netnummer beginnen. Op overheid.nl staat het nummerplan telefoon- en ISDN-diensten welke het volledige nummerplan omschrijft. Overigens worden nummers die met een 9 beginnen gereserveerd voor de toekomst. Op basis hiervan kun je bedenken wat een handig nummerplan is. Merk op dat je vanaf een limesco mobiel 082780 als prefix moet kiezen voor een intern toestelnummer. Zie ook Nummerroutering voor een lijst van speciale nummers die wel of niet naar jouw PBX gerouteerd worden.

DID

Een DID (Direct Inward Dialing) Nummer is een nummer waarmee je op het gewone telefoonnet verbonden bent. De meeste DID aanbieders hebben zowel de mogelijkheid om oproepen te ontvangen als uitgaande gesprekken. Het is overigens ook mogelijk via een tweede provider uit te bellen en daarbij de nummerherkenning van de DID provider te gebruiken. Het kan voordelen hebben om hiervoor een prepaid account te gebruiken. Mocht je mobiele telefoon gestolen worden en je hebt ingesteld dat (alleen) via een prepaid account gebeld wordt, is de schade beperkt. Denk eraan dat criminelen in staat zijn om met een gestolen telefoon honderden euro's per uur te verbruiken.

Gebruik

Blokkeren nummers

Als je je eigen voip server draait, heb je de mogelijkheid om op de server al bepaalde gesprekken tegen te houden (blacklist). Je kunt bijvoorbeeld voorkomen dat je 's avonds gebeld wordt zonder nummerherkenning. Je kunt juist ook een whitelist hanteren, die bijvoorbeeld regelt dat je 's nachts alleen gebeld kunt worden door familie en bekenden. Maar maak het niet te restrictief; Je wilt in noodgevallen natuurlijk wel bereikbaar zijn.

Gespreksopname

Je kunt op de server automatisch alle in- en uitgaande gesprekken opnemen. Dat kan altijd handig zijn als je achteraf met een verkoper onenigheid hebt over wat je afgesproken hebt. Merk op dat het altijd toegestaan is gesprekken op te nemen waaraan je zelf deelneemt. Je hoeft het je gesprekspartners ook niet te vertellen dat je dat doet. Alleen als je je telefoon uitleent, moet je ervoor zorgen dat beide gesprekspartners weten dat het gesprek opgenomen wordt, of de opname uitschakelen. Je neemt in dat geval immers zelf geen deel aan het gesprek.

112

Denk er ook aan dat je 112 correct afhandelt voor je interne toestellen. Limesco regelt dit voor je op de mobiel. Maar voor je toestellen thuis moet je zelf zorgen. Zorg ervoor dat dat gesprek geroute wordt via een provider die dat ondersteund. Meestal is dit je DID provider.

Updates

Er kunnen belangrijke updates verschijnen van de VOIP software. Zorg dat je weet hoe je de update moet uitvoeren. Na het inrichten van de server weet je exact hoe alles zit, maar als je er twee jaar niets mee gedaan hebt, is documentatie erg handig.

Bewaking

Zorg eventueel voor een dienst die je server bewaakt, en zodra die om welke reden dan ook offline gaat, je dit kan melden. Dit zal typisch dus niet via een telefoonoproep gemeld kunnen worden.

ENUM

* TODO

http://enum-test.at/ http://www.e164.org/