0vast0

Uit Limesco Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

0vast0 (als telefoonnummer 082780) is een trucje van Speakup om telefoongesprekken vanaf het mobiele net naar vaste interne nummers goed te laten routeren. Het T-Mobilenetwerk weigert oproepen naar onbekende of onrouteerbare nummers, zelfs als een eigen PBX voor dat nummer is ingesteld; daarom heeft Speakup de prefix 082780 geregistreerd zodat telefoonnummers met die prefix altijd bij Speakup uitkomen. De servers halen dan de eerste cijfers ervanaf, en wat overblijft wordt doorgerouteerd binnen dezelfde reeks als waar de call vandaan kwam. Let op: dit nummer is dus alleen te bereiken vanaf mobiele telefoons in dezelfde PBX, dus niet vanaf een telefoon bij KPN.

Als je bijvoorbeeld het interne telefoonnummer 105 wil bellen, kan dat niet vanaf een mobiele telefoon, want T-Mobile weigert dat (1xx wordt afgevangen wegens noodmeldingen, denk aan 112 of 144). Bel je in plaats daarvan 082780105, dan levert T-Mobile het als een vast nummer af bij Speakup, die het weer terugverandert naar 105. Speakup ziet dan dat er voor jouw mobiele telefoonnummer een PBX is ingesteld, en forwardt je oproep voor 105 naar jouw PBX, waar je 'm zelf verder af kunt handelen.

Dit gebeurt overigens ook andersom: gaat een telefoongesprek naar het nummer 106 het mobiele net op, dan plaatst Speakup er 082780 voor. Hierdoor kun je op je telefoon het nummer netjes opslaan en direct terugbellen, en gebeurt er wat je verwacht.

Limitaties

  • Hoewel de lengte van een internationaal nummer maximaal 15 cijfers lang is, wordt er toch tot 9 cijfers achter 0vast0 meegenomen als extensienummer.
  • Het extensienummer mag sterretjes (*) en hekjes (#) bevatten, maar mag niet eindigen op een hekje: dit wordt door veel (vermoedelijk alle) telefoons gezien als een service request
  • Het '+'-symbool is geen onderdeel van het telefoon- of extensienummer: dit wordt door de meeste telefoons zelf eruit gefilterd

Over de prefix

082780 valt binnen de 082-prefix, die bedoeld is voor VPN's/datanetwerken.