0vast0

Uit Limesco Wiki
Versie door SGielen (overleg | bijdragen) op 29 mei 2012 om 10:33 (Uitleg over 0vast0)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

0vast0 (als telefoonnummer 082780) is een trucje van SpeakUp om telefoongesprekken vanaf het mobiele net naar vaste interne nummers goed te laten routeren. Het T-Mobilenetwerk weigert oproepen naar onbekende of onrouteerbare nummers, zelfs als een eigen PBX voor dat nummer is ingesteld; daarom heeft SpeakUp de prefix 082780 geregistreerd zodat telefoonnummers met die prefix altijd bij SpeakUp uitkomen. De servers halen dan de eerste cijfers ervanaf, en wat overblijft wordt doorgerouteerd binnen dezelfde reeks als waar de call vandaan kwam.

Als je bijvoorbeeld het interne telefoonnummer 105 wil bellen, kan dat niet vanaf een mobiele telefoon, want T-Mobile weigert dat (het nummer is te kort). Bel je in plaats daarvan 082780105, dan levert T-Mobile het als een vast nummer af bij SpeakUp, die het weer terugverandert naar 105. SpeakUp ziet dan dat er voor jouw mobiele telefoonnummer een PBX is ingesteld, en forwardt je oproep voor 105 naar jouw PBX, waar je 'm zelf verder af kunt handelen.

Dit gebeurt overigens ook andersom: gaat een telefoongesprek naar het nummer 106 het mobiele net op, dan plaatst SpeakUp er 082780 voor. Hierdoor kun je op je telefoon het nummer netjes opslaan en direct terugbellen, en gebeurt er wat je verwacht.