Asterisk/Instellen: verschil tussen versies

Uit Limesco Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Infrastructuur geschreven, linkjes naar terminologie toegevoegd)
("Asterisk installeren")
Regel 12: Regel 12:
  
 
=Asterisk installeren=
 
=Asterisk installeren=
 +
 +
Dit hangt natuurlijk af van je distro, maar ik heb dit onder Debian Testing geprobeerd met Asterisk 1:1.8.11.1~dfsg-1. De configuratiebestanden staan dan onder /etc/asterisk. De server zelf runt als de user "asterisk". Om een volledige console-log te krijgen heb ik <tt>logger.conf</tt> aangepast en daar onder <tt>[logfiles]</tt> een console-regel veranderd naar:
 +
 +
<pre>
 +
console => debug,notice,warning,error,verbose,dtmf,fax
 +
</pre>
 +
 +
Onder de meeste distro's zal Asterisk vanzelf gestart zijn; anders moet je 'm nu zelf even starten (bijvoorbeeld met <tt>service asterisk start</tt>). Nu kunnen we verbinden naar Asterisk, met een <tt>asterisk -R</tt> (bij een "unable to connect" even opnieuw proberen als de user waarmee asterisk runt, b.v. <tt>sudo -u asterisk asterisk -R</tt>, of als je het wel gelooft gewoon als root).
 +
 +
<pre>
 +
sjors@foo:~$ sudo asterisk -R
 +
[...]
 +
Connected to asterisk 1.8.11.1~dfsg-1 currently running on foo (pid = 8051)
 +
Verbosity is at least 3
 +
foo*CLI> core show version
 +
Asterisk 1.8.11.1~dfsg-1 built by pbuilder @ boomtime on a x86_64 running Linux on 2012-04-25 17:59:19 UTC
 +
</pre>
  
 
=Een kleine extensions-tutorial=
 
=Een kleine extensions-tutorial=

Versie van 25 mei 2012 om 16:32

Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je je eigen Asterisk-server opzet en interconnect met Limesco/SpeakUp. Aanvullingen en wijzigingen op deze pagina zijn welkom: deze wiki is vrij wijzigbaar door leden. Eventuele twijfels of vragen kun je stellen op de Overlegpagina.

Waarschuwing: De informatie op deze pagina is nog lang niet af. Ga er nog niet vanuit dat iets op deze pagina werkt, er kunnen nog grote wijzigingen plaatsvinden terwijl de infrastructuur zich vormt.

Kom je afkortingen of woorden tegen die je niet kent? Kijk dan op de terminologie-pagina!

De infrastructuur

SpeakUp heeft de infrastructuur (via Elephant Talk, de MVNE) met het T-Mobilenetwerk zo geregeld dat alle verkeer vanaf de mobiele telefoons van SpeakUp-klanten direct uitkomt bij de PBX bij SpeakUp. Daar zal hun Asterisk-installatie controleren of er een alternatieve SIP-server is ingesteld voor het telefoonnummer in kwestie, en zo ja de SIP-verbinding doorsturen. Je Asterisk-server kan dan kiezen wat er met dat uitgaande gesprek gebeurt. De meest waarschijnlijke optie voor de meeste nummers is het gewoon weer terug doorsturen naar SpeakUp, die dan een route zal kiezen naar dat nummer. Zodra een PBX het gesprek accepteert, zal vanaf dan een RTP-stream worden opgezet tussen de servers van SpeakUp en de ontvanger (jouw server, een server bij SpeakUp, of een VoIP-eindpunt) waar de gespreksdata overheen kan gaan.

Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je die eigen Asterisk-server opzet. We zullen ervoor zorgen dat gesprekken uitkomen op je server, en dan een regel definiëren waarmee je server alles terugstuurt naar SpeakUp (je PBX is daardoor 'transparant'). Daarna zorgen we ervoor dat ook inkomende gesprekken correct naar je telefoon terug komen. En daarna geven we wat voorbeelden van leuke dingen om te proberen :)

Asterisk installeren

Dit hangt natuurlijk af van je distro, maar ik heb dit onder Debian Testing geprobeerd met Asterisk 1:1.8.11.1~dfsg-1. De configuratiebestanden staan dan onder /etc/asterisk. De server zelf runt als de user "asterisk". Om een volledige console-log te krijgen heb ik logger.conf aangepast en daar onder [logfiles] een console-regel veranderd naar:

console => debug,notice,warning,error,verbose,dtmf,fax

Onder de meeste distro's zal Asterisk vanzelf gestart zijn; anders moet je 'm nu zelf even starten (bijvoorbeeld met service asterisk start). Nu kunnen we verbinden naar Asterisk, met een asterisk -R (bij een "unable to connect" even opnieuw proberen als de user waarmee asterisk runt, b.v. sudo -u asterisk asterisk -R, of als je het wel gelooft gewoon als root).

sjors@foo:~$ sudo asterisk -R
[...]
Connected to asterisk 1.8.11.1~dfsg-1 currently running on foo (pid = 8051)
Verbosity is at least 3
foo*CLI> core show version
Asterisk 1.8.11.1~dfsg-1 built by pbuilder @ boomtime on a x86_64 running Linux on 2012-04-25 17:59:19 UTC

Een kleine extensions-tutorial

Asterisk instellen voor je mobiele nummer

De uplink via SpeakUp instellen

Een andere uplink instellen