Asterisk/Instellen: verschil tussen versies

Uit Limesco Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Linkje maken)
(Infrastructuur geschreven, linkjes naar terminologie toegevoegd)
Regel 1: Regel 1:
Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je je eigen Asterisk-server opzet en interconnect met Limesco. Aanvullingen en wijzigingen op deze pagina zijn welkom: deze wiki is vrij wijzigbaar door leden. Eventuele twijfels of vragen kun je stellen op de [[Overleg:Asterisk instellen|Overlegpagina]].
+
Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je je eigen Asterisk-server opzet en interconnect met Limesco/SpeakUp. Aanvullingen en wijzigingen op deze pagina zijn welkom: deze wiki is vrij wijzigbaar door leden. Eventuele twijfels of vragen kun je stellen op de [[Overleg:Asterisk instellen|Overlegpagina]].
  
 
'''Waarschuwing''': De informatie op deze pagina is nog lang niet af. Ga er nog niet vanuit dat iets op deze pagina werkt, er kunnen nog grote wijzigingen plaatsvinden terwijl de infrastructuur zich vormt.
 
'''Waarschuwing''': De informatie op deze pagina is nog lang niet af. Ga er nog niet vanuit dat iets op deze pagina werkt, er kunnen nog grote wijzigingen plaatsvinden terwijl de infrastructuur zich vormt.
 +
 +
'''Kom je afkortingen of woorden tegen die je niet kent? Kijk dan op de [[terminologie]]-pagina!'''
  
 
=De infrastructuur=
 
=De infrastructuur=
 +
 +
[http://www.speakup.nl/ SpeakUp] heeft de infrastructuur (via [http://www.elephanttalk.com/ Elephant Talk], de [[terminologie#MVNE|MVNE]]) met het [http://www.t-mobile.nl/corporate/htdocs/page/over-t-mobile/property-management/het-netwerk-van-t-mobile.aspx T-Mobilenetwerk] zo geregeld dat alle verkeer '''vanaf''' de mobiele telefoons van SpeakUp-klanten direct uitkomt bij de [[terminologie#PBX|PBX]] bij SpeakUp. Daar zal hun Asterisk-installatie controleren of er een alternatieve [[terminologie#SIP|SIP]]-server is ingesteld voor het telefoonnummer in kwestie, en zo ja de SIP-verbinding doorsturen. Je Asterisk-server kan dan kiezen wat er met dat uitgaande gesprek gebeurt. De meest waarschijnlijke optie voor de meeste nummers is het gewoon weer terug doorsturen naar SpeakUp, die dan een route zal kiezen naar dat nummer. Zodra een PBX het gesprek accepteert, zal vanaf dan een [[terminologie#RTP|RTP]]-stream worden opgezet tussen de servers van SpeakUp en de ontvanger (jouw server, een server bij SpeakUp, of een VoIP-eindpunt) waar de gespreksdata overheen kan gaan.
 +
 +
Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je die eigen Asterisk-server opzet. We zullen ervoor zorgen dat gesprekken uitkomen op je server, en dan een regel definiëren waarmee je server alles terugstuurt naar SpeakUp (je PBX is daardoor 'transparant'). Daarna zorgen we ervoor dat ook inkomende gesprekken correct naar je telefoon terug komen. En daarna geven we wat voorbeelden van leuke dingen om te proberen :)
  
 
=Asterisk installeren=
 
=Asterisk installeren=

Versie van 25 mei 2012 om 12:14

Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je je eigen Asterisk-server opzet en interconnect met Limesco/SpeakUp. Aanvullingen en wijzigingen op deze pagina zijn welkom: deze wiki is vrij wijzigbaar door leden. Eventuele twijfels of vragen kun je stellen op de Overlegpagina.

Waarschuwing: De informatie op deze pagina is nog lang niet af. Ga er nog niet vanuit dat iets op deze pagina werkt, er kunnen nog grote wijzigingen plaatsvinden terwijl de infrastructuur zich vormt.

Kom je afkortingen of woorden tegen die je niet kent? Kijk dan op de terminologie-pagina!

De infrastructuur

SpeakUp heeft de infrastructuur (via Elephant Talk, de MVNE) met het T-Mobilenetwerk zo geregeld dat alle verkeer vanaf de mobiele telefoons van SpeakUp-klanten direct uitkomt bij de PBX bij SpeakUp. Daar zal hun Asterisk-installatie controleren of er een alternatieve SIP-server is ingesteld voor het telefoonnummer in kwestie, en zo ja de SIP-verbinding doorsturen. Je Asterisk-server kan dan kiezen wat er met dat uitgaande gesprek gebeurt. De meest waarschijnlijke optie voor de meeste nummers is het gewoon weer terug doorsturen naar SpeakUp, die dan een route zal kiezen naar dat nummer. Zodra een PBX het gesprek accepteert, zal vanaf dan een RTP-stream worden opgezet tussen de servers van SpeakUp en de ontvanger (jouw server, een server bij SpeakUp, of een VoIP-eindpunt) waar de gespreksdata overheen kan gaan.

Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je die eigen Asterisk-server opzet. We zullen ervoor zorgen dat gesprekken uitkomen op je server, en dan een regel definiëren waarmee je server alles terugstuurt naar SpeakUp (je PBX is daardoor 'transparant'). Daarna zorgen we ervoor dat ook inkomende gesprekken correct naar je telefoon terug komen. En daarna geven we wat voorbeelden van leuke dingen om te proberen :)

Asterisk installeren

Een kleine extensions-tutorial

Asterisk instellen voor je mobiele nummer

De uplink via SpeakUp instellen

Een andere uplink instellen